Eindelijk ben je 18 jaar geworden! Je bent nu officieel volwassen en je krijgt meer vrijheid. Maar er moet ineens ook van alles geregeld worden. Weet jij al wat er allemaal verandert als je 18 wordt? Bekijk de checklist of kom langs, het JIP helpt je.

Je wordt 18 jaar of je bent het net geworden. Gefeliciteerd! Is een fijn gevoel toch? Je krijgt meer vrijheid en mag meer dingen doen. Voor de wet ben je nu volwassen. Ineens moet je van alles gaan regelen en betalen. Je bent verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Dit kost je iedere maand een hoop geld. En betaal je jouw rekeningen niet, dan bouw je een schuld op. Dat moet je nu ook zelf oplossen. Maar geen stress. Hier een korte checklist met wat je nu allemaal moet regelen als je 18 wordt:

Administratie bijhouden
Maak een map ( een echte of in je laptop) en bewaar daar al je post in. Zo krijg je een beter overzicht en weet je wat je nog moet betalen.

Zorgverzekering afsluiten
Vanaf 18 jaar is dit voor iedereen verplicht. Vergelijk online de zorgverzekeringen en kies de zorgverzekering die bij je past. Wij kunnen daar mee helpen. Heb je spijt? Elk jaar in december kun je van zorgverzekering veranderen. 

DigiD aanvragen
Dit heb je nodig om in te loggen bij de overheid. Je kunt hier bijvoorbeeld je zorgtoeslag mee aanvragen.

Studiefinanciering regelen
Als je naar school wilt heb je nu recht op studiefinanciering. Dit vraag je zelf aan.

Zorgtoeslag aanvragen
Dit is geld van de overheid voor de kosten van je zorgverzekering. Gebruik het hier dus ook voor, met een beetje geluk is je zorgtoeslag even veel als de zorgverzekering.

Spaarrekening openen
Dit bepaal je natuurlijk zelf. Maar het is goed om alvast elke maand geld te sparen. Dit kan handig zijn voor een vakantie, maar ook voor als er een keer iets stuk gaat. Bijvoorbeeld je wasmachine of telefoon. Je kan in je bankapp spaarpotjes maken voor zulke dingen. 

Zoek een (bij)baan
Je bent nu 18 jaar en moet een hoop gaan betalen. Denk aan je zorgverzekering, en natuurlijk je telefoon. Door een bijbaan te zoeken heb je meer geld te besteden en kun je netjes je rekeningen betalen.

Inschrijven studentenkamers
Wil je gaan studeren en een eigen kamer? Schrijf je zo snel mogelijk in bij verschillende websites voor studentenkamers. Het is niet makkelijk om snel aan een kamer te komen. Wil je later in een huurwoning gaan wonen in de regio Rotterdam? Schrijf je dan alvast in bij Woonnet Rijnmond. Dit kost €10,- per jaar. Ieder jaar kom je hoger op de lijst om kans te maken op een huurhuis.